72 Likely Questions From In Dependent That Might Be Asked In 2018 Jamb Examination




Spread the news

72 Likely Questions From the “In Dependent” by Sarah Mayinka, That Might Be Asked In The 2018 JAMB Examination

The questions below are picked from different sources. I advice to read painstakingly, and make sure you study the questions very well, as they might be asked in Jamb examination.

Answers are indicated by this sign (√)

Lets get going

1. “An old man should be contemplating his mortality than dreaming of women” – this statement was stated by who?

a) Tayo
b) Mr. Richardson
√c) Mr. Ajayi
d) Miriam

2. Which day of the week did Tayo leave Nigeria for Oxford in 1963?

a) Saturday
b) Sunday
√c) Monday
d) Tuesday

Are You Writing Upcoming 2018 Jamb Cbt Exam And You Want To Score 270 And Above With Our Runz

Call/Whatsapp Us With 07037280133

3. How many people were in the car when Tayo was being taken to Uncle Kayode’s place?

a) three
b) four
√c) five
d) six

4. The names of Tayo’s cousin in England were

a)Modupe and Tunde
b) Tunde and Yusuf
c) Bolaji and Ike
√d) Tunde and Jumoke

5. In 1963, Uncle Kayode returned from abroad as

√a) a senior army officer
b) an engineer
c) a wealthy politician
d) a Professor of English Language

6. ‘You’re off to be a Baliol man’ – who stated this?

a) Tyo’s father
b) Uncle Kayode
c)Ucle Bola
√d) Headmaster Faircliff

7. For what purpose is Tayo travelling to England?

Ans: To take up a scholarship at Balliol College, Oxford

8. What is the name of Tayo’s school in England?

Ans: Balliol College

9. What is the significance of Tayo’s visit to relatives before embarking on his journey to England?

Ans: It is their tradition

10. Through what means of transportation does Tayo travel to England?

Ans: Water

11. Why is Tayo surprised that people do not greet each other in passing in England?

Ans: Because in Nigeria, so much value is attached to greetings

12. In what subject did Bisi receive the highest honours?

Ans: Geography

13. In the Ajayi motto, all things are expected to be done with moderation except what?

Ans: Study

14. Who is Mr Barker?

Ans: He His headmaster and Mr Faircliffe’s old colleague

Are You Writing Upcoming 2018 Jamb Cbt Exam And You Want To Score 270 And Above With Our Runz

Call/Whatsapp Us With 07037280133
15. What reminds Tayo of his mother in the Barkers’ house?

Ans: Isabella cooks wonderful meals
in a way that reminds Tayo of his mothe

16. Christine was in her third year of study when?

Ans: Tayo met her for the first Time

17. What is Vanessa Richardson’s nationality?

Ans; English

18. What is the name of the friend that Vanessa wrote a letter to, concerning the status of women?

Ans: Jane

19. The full meaning of JACARI is?

Ans: Joint Action Committee Against Racial Inequality

20. What are Christine’s reasons for putting an end to her relationship with Tayo?

Ans: Because she was called ‘clingy’ and the fear of her boy being snatched by some woman.

21. The language of fun among Tayo’s Nigerian friends is ?

Ans: Pidgin
Are You Writing Upcoming 2018 Jamb Cbt Exam And You Want To Score 270 And Above With Our Runz

Call/Whatsapp Us With 07037280133
22. What are the things that made Tayo remember home each time he is at Christine’s place?

Ans: Her cooking which reminds him of mama and the juju and highlife music she plays

23. What is the trait that Nessa cherises in Tayo and that is absence in Charlie and Mehul?

Ans: Humility

24. In Tayo’s opinion, what are the root causes of oil corruption and a broken civil service in Nigeria?

Ans: Greed and mismanagement

25. In what university was Tayo offered a job?

Ans: Birmingham University

25. Who is Miriam?

Answer: Tayo’s wife

26. Whose diary did Tayo discover in his study?
(No answer)

27. Why is Miriam loved by Tayo’s family?

Ans: She nursed Tayo’s father with care when he had stroke

28. Whose house is described as ‘Beauty in the Heart of Darkness’?
Are You Writing Upcoming 2018 Jamb Cbt Exam And You Want To Score 270 And Above With Our Runz

Call/Whatsapp Us With 07037280133
Ans: Uncle Kayode’s house

28. What is the name of the local artiste that took Tayo to the village?

Ans: Akin

29. What led to the closure of universities?

Ans: University students protest

30. For what reason is Tayo Opposed to leaving the country?

Ans: He Wanted to wait and help his students

31. In order of occurrence, what are the challenges Tayo faced that made him reconsider leaving Nigeria?

Ans: The broken pipe, his house boy’s leave of him, his disappointment in the Foundation
and threats to his life.

32. What was his purpose of planning to travel to New York, even though he eventually could not?

Ans: To receive an award for his book

33. Why did Simon arrange a meeting for Tayo and whom did he hold it with?

Ans: To help in the possible funding of Tayo’s university

34. What was the outcome of the meeting?

Ans: Disappointment

35. Who challenged Tayo on the road on his way home?

Ans: The soldiers

36. What reason did the soldiers give for bringing Tayo home?

Ans: They said Tayo had an accident while driving recklessly

37. What circumstance led to the death of Nessa’s mother?

Ans: Cancer

38. What killed Tayo’s father?
Ans: Stroke

39. By what means did Tayo’s mother die?

Ans: An accident

40. How many years of marriage did Nessa and Edward celebrate at their wedding anniversary?
Ans. 18yrs

41.Tayo was offered a job by ____ University in
England but turned it down
√a) Birmingham
b) Oxford
c) San Fransico
d) Cambridge
42.Yusuf warned Tayo about his
√ a) criticism of the government
b) alcohol addiction
c) inability to take care of his family
d) loss of interest in organized religion
43. How did Tayo meet Miriam?
a) at a Chinese Restaurant
b) at the University he taught
c) Miram was his family househelp
√d) Miriam was the nurse that attended to his
father
44. When Tayo told Kemi of his first visit to the
Aureol, Kemi thought the little girl Tayo saw
was
a) Vanessa
b) Sister Bisi
√c) Miriam
d) Joy
45. Aunty Bayo was
a) Tayo’s cousin
√b) Uncle Kayode’s first wife
c) Tayo’s father’s last wife
d) Miriam’s sisters
46. Uncle Kayode married Helene in
a) 1963
b) 1984
√c) 1974
d) 1990
47. ____ took Tayo to meet his uncle ____
√a) Akin, in Atan
b) Bayo, In Ibadan
c) Samir, in Ibadan
d) Yusuf, in Aja
48. In 1984, Tayo was Chair of the department
of
√a) History
b) PPE
c) literature
d) Law
49. Ike worked in
a) a petroleum company
b) the Ministry of Agriculture
c) the British Administration
√d) the Ministry of Education
50. Why was Tayo unable to talk with the Old
man he went to visit the second day he
arrived?
a) he was tired and needed to rest
b) the old man had died
c) he felt he still had enough time later √d) he
was besieged by visitors all day
51. The old man Tayo met started work with
Lord Lugard in
a) 1914
√b) 1912
c) 1942
d) 1960
52. The old man Tayo met had in possession
Lord Lugard’s
a) official seal
b) Potrait the press did not have
c) favorite glasses
√d) official robe
53. How many nights had passed by the time
Tayo left the Old man’s place?
√a) three
b) two
c) four
d) just one night
54.What was the cause of Tayo’s mother’s
death?
a) heart attack
b) undisclosed illness
c) Gun shots
√d) Car accident
55. Where did Simon suggest that they (him,
Tayo and their two girlfriends) spend Easter?
Ans: Paris
56. Christine died by?
Ans: Suicide
57. Why did Tayo feel guilty about Christine’s
death?
Ans: His refusal to respond properly to her
letters and not giving her attention
58. Who is the only family Tayo has in
England?
Ans: Tunde

Are You Writing Upcoming 2018 Jamb Cbt Exam And You Want To Score 270 And Above With Our Runz

Call/Whatsapp Us With 07037280133

59. Why does Vanessa’s father detest Uncle
Tony?
Ans: To him, he is unconventional to him and
because he had the opportunity of achieving a
place at Cambridge University which Vanessa’s
father didn’t have
60. What qualities did the narrator ascribe to
Nancy?
Ans; She is being described as having a
‘supercilious (arrogantly proud) tone and
feigned generosity’
61. What made Tayo realise how lucky he was
for getting a scholarship at Balliol?
Ans: He witnessed the life of struggle most
African students live, engaging in ridiculous and
exhausting jobs such as bakery and hospital
work to make ends meet
62. What do the signs: “No Dogs, No Irish, No
Coloureds’’ (Africans and Indians) symbolise in
the novel?
Ans: Racism

Are You Writing Upcoming 2018 Jamb Cbt Exam And You Want To Score 270 And Above With Our Runz

Call/Whatsapp Us With 07037280133
63. The least strenuous work was reserved for
whom?
Ans: The English
64. Where was bathing done since there is no
bathroom in Tunde’s house?
Ans: Kitchen (in tins) or public baths.
65. For what purpose(s) did Tunde throw a
party in his house?
Ans: For Tayo and to celebrate Gambia’s
independence
66. ‘’Nigerian women are the best’’ who said
this?
Ans: Yusuf
67. Whose wedding did Tayo and Vanessa
attend?
Ans: Yusuf’s
68. Joyce was expected to be the bride, but the
bride turned out to be whom?
Ans: Joy
69. ‘’What was the outcome of the meeting?
Ans: Disappointment

Are You Writing Upcoming 2018 Jamb Cbt Exam And You Want To Score 270 And Above With Our Runz

Call/Whatsapp Us With 07037280133

70. Who is Dele?
Ans: The village drunk
71. What circumstance led to the end of Tayo
and Vanessa’s relationship?
Ans: Tayo impregnated a woman
72. In this narrative, Nessa’s dreams as
portrayed by the writer are…?
Ans: Writing about African art and culture

Are You Writing Upcoming 2018 Jamb Cbt Exam And You Want To Score 270 And Above With Our Runz

Call/Whatsapp Us With 07037280133


Spread the news




Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*